אסנת בוקופצר
                                     מטפלת ומנחה מוסמכת
                                     בדמיון מודרך, NLP, גשטלט
                                     טיפול בטראומה ותרפיית קו הזמן

054-4515075

NLP ודמיון מודרך - חשיבות התודה
 

המילה תודה הינה אחת המילים הראשונות שאנחנו לומדים. כפעוטות, נותנים לנו משהו ומיד נשמעת השאלה: מה אומרים? תודה.

זה מנומס לומר תודה כאשר אנחנו מקבלים משהו ממישהו. בדרך כלל קישור המילה תודה יהיה לקבלת משהו מוחשי, חפץ, מתנה, או כאשר מישהו עשה משהו למעננו.
הפסיכולוגיה החיובית מציינת שהמילה תודה אינה רק נימוסים טובים, אלא גם מועילה לתחושת העצמי. מחקרים בנושא מראים שהכרת תודה משפרת את איכות החיים, הבריאות הנפשית ומערכות היחסים, מייצרת רגשות חיוביים ועוזרת לנו להתמודד בתקופות לחץ.

מכיוון שלרובנו אמירת תודה היא עניין שבהרגל, אנחנו לא תמיד נותנים את הדעת על ההשפעות החיוביות שיש לאמירת התודה, הן על האדם האומר והן על המקבל.

בנוסף, בעידן הטכנולוגי הממוחשב, מהירות התקשורת שלנו אמנם מאפשרת לנו להשיג יותר דברים בפחות זמן - אך גם מונעת מאיתנו לעתים להעריך את מה שמסביבנו. המהירות שאנו חפצים להשיג ולהגיע לדברים ולמקומות, מפריעה לנו פעמים רבות לעצור, להתבונן, לראות, לנשום, להרגיש ולהיות בכאן ועכשיו. 


מודה אני

בשפה העברית, כאשר אנחנו מודים, אנחנו לא רק מביעים תודה, מכירים טובה או מהללים מישהו על משהו - אלא גם מגלים את האמת בכך שאנחנו לא מעלימים את אשר נעשה, כמו גם מכירים באמיתותם של דברים ומעשים.

בדת היהודית, ובדתות השונות בכלל, מייחסים חשיבות רבה להודיה ומבינים את חשיבותה. ההכרה בחשיבות ההודיה מתבטאת בתפילות שאנו אומרים מספר פעמים ביום. כאשר אנחנו קמים בבוקר אנחנו אומרים "מודה אני", בתפילת שמונה עשרה אנחנו מברכים את ברכת ההודיה, וכאשר סיימנו לאכול אנחנו מברכים את ברכת המזון שבה אנחנו מודים על שמונח על שולחננו.


הכרת התודה ותת-ההכרה

במחלקה הפסיכולוגית באוניברסיטת מיאמי חקרו קבוצה של אנשים שהתבקשו לומר תודה על בסיס קבוע לעצמם ולאחרים. תוצאות המחקרים ציינו, שכאשר אנו עוצרים ומודעים לברכה, אנחנו בעצם מבצעים "מחטף" למערכת הרגשית שלנו – מעבר אל מקום אחר וטוב. כמו כן מצאו החוקרים, שאמירת תודה היא רגש חזק המעצים את עצמו והוא כמעט שווה ערך לתחושת ניצחון.

בהמשך לאותם מחקרים, הם מתייחסים לפסיכולוגים שהמעיטו בעבר בערך הכרת תודה בסיסית, מבלי לתת את הדעת על כך שהדבר מאפשר לאנשים להיות מאושרים יותר.

היום, פסיכולוגים רבים המשתמשים בפסיכולוגיה חיובית ככלי בעבודתם עם לקוחות. הם "מאפשרים" למטופלים להתלונן רק פעמיים בכל פגישה - ובשאר הזמן לדבר על דברים שקרו להם באופן שיכיר תודה על מצבם. הפסיכולוגים מציינים, שביטוי הכרת התודה שינה אצל המטופלים גם ברמת תת-ההכרה את הגישה ואת נקודת המבט של חייהם, איפשר להם להתמקד בטוב, להעריך את הקיים ולחיות את החיים באופן מלא ועשיר יותר.

בהמשך למחקרים שנעשו בנושא, גילו הפסיכולוגים שכתיבת יומן שבו אנשים רושמים על בסיס קבוע על מה הם מודים ולמי הם מודים, הופכת לכלי תרפויטי מאוד משמעותי.

כאשר אנחנו מתרכזים בדברים הטובים שעליהם אנחנו מודים, כמו גם באנשים שלהם אנחנו מודים, מפני שהם נמצאים בחיינו או שעשו משהו למעננו, מתאפשר לנו הרגיש חיים, מודעים, מתפעלים ומתעניינים יותר, ומתוך גם מחוברים יותר לאנשים אחרים ולחיים.

מדענים, החוקרים את הכימיה וההורמונים בדם ובמערכת הנוירוטרנסמיטורים במוח, גילו שהכרת תודה בולמת מתח, ושכאשר אנשים מאפשרים לעצמם להודות, הם חשים פחות קנאה, כעס, דחייה וחרטות - ומחוברים יותר לרגשות חיוביים כמו אהבה, חמלה ואושר.

חוקרים באוניברסיטת מישיגן, שחקרו אף הם את נושא הכרת התודה, גילו ששינוי משמעותי המאפשר תחושת אושר, התרחש בקרב אותם אנשים אשר כתבו פעם בשבוע מכתב תודה למישהו שהיה במיוחד נחמד אליהם.

במקביל התבקשה קבוצה אחרת של אנשים לכתוב כל לילה שלושה דברים שהלכו להם טוב באותו יום, וכיצד הם היו אחראים על כך. לאחר חודש הסתבר, שמדד האושר של אותם אנשים גדל בעשרה אחוזים. אנשים שהתמידו בכתיבת היומן הזה במשך חצי שנה, הגדילו את מדד האושר שלהם בחמישים אחוז. 


למי תודה

חשוב מאוד לזכור ולומר תודה גם לעצמנו, על דברים גדולים, וגם על הדברים הקטנים שאנחנו מאפשרים לעצמנו.
הנחת יסוד בסיסית היא שכל דבר שאנחנו לא מתמקדים בו או שאיננו מודעים אליו, בעצם לא קיים מבחינתנו.

כך יכולים לעבור עלינו ימים שלמים מבלי שנודה לעצמנו. לדוגמה: על זה שאכלנו משהו טעים, על זה שהרגשנו, אפשרנו תקשורת בונה, השגנו, שינינו, ראינו, שמענו, נהנינו וכדומה.

היכולת הטבעית או הנרכשת לומר לעצמנו תודה באופן מודע ומתוך כוונה, תאפשר לנו להוציא את הטוב מכל מה שקורה בחיינו, להתחבר לביטחון, כבוד, אהבה וקבלה של האני.

מתוך כך תתאפשר האמונה הבסיסית שלנו ביכולותינו, במשאבינו ובמעשינו, ומכאן נקבל את תחושת היציבות והערך העצמי.

כמו שאמר הפילוסוף הגרמני אקהרט פון הוכהיים: "אם התפילה היחידה שאתה אומר היא תודה, זה מספיק". תודה לכם.

 
    • אסנת בוקופצר 
      מטפלת ומנחה מוסמכת, מאסטר בדמיון מודרך, 
      NLP, גשטלט, טיפול בטראומה ותרפיית קו הזמן.

      bukofzer@015.net.il
    • 054-4515075
       
לייבסיטי - בניית אתרים