אסנת בוקופצר
                                     מטפלת ומנחה מוסמכת
                                     בדמיון מודרך, NLP, גשטלט
                                     טיפול בטראומה ותרפיית קו הזמן

054-4515075

מציאות, דמיון מודרך ו-NLP
 
כדי להבין מהי מציאות, עלינו לברר את משמעותה והאופן בו אנו תופסים אותה.

בהגדרתה הרחבה, המציאות כוללת את כול מה שקיים, היה קיים, או יהיה קיים. בין אם ניתן להבחין בו ולהבין אותו, ובין אם לא.

שורש המילה מציאות מגיע מאותיות מ.צ.א. מילון אבן שושן מפרש  -  הדברים כפי שהם נמצאים בעולם. וגם, חיפש, ראה, גילה, חשב, הסיק וקבע על ידי שיקול דעת ועיון הגיוני, משהו או מישהו.

משורש אותיות מ.צ.א מגיעה גם המילה להמציא – קיום, הימצאות, הוויה, המצאה, בריאה ויצירה. 

מכאן אנחנו יכולים להבין שהמילה מציאות מתארת את הקיים כפי שהוא. בניגוד לכפי שהוא נראה או נתפס על ידינו.

מכל אלה אנו יכולים לבחור עבור עצמנו את משמעות המילה מציאות - אנחנו יכולים לחיות את המציאות, או להמציא אותה. לחשוב שמציאות היא מצב הדברים כפי שהם, או לברוא, ליצור ולאמץ מציאות חדשה. 


NLP, דמיון מודרך ומציאות

התהליכים בעבודה עם כלי ה-NLP  והדמיון המודרך, מאפשרים לנו לבדוק מהו היחס בין המציאות לבין התפיסה שלנו אותה. מה ההבדל בין המציאות כפי שהיא, לבין המציאות שאנו מדמיינים. האם קיים גבול בין מציאות לדמיון, וכיצד אנו משתמשים בכל זה לטובתנו.

את העולם סביבנו אנו קולטים בעזרת החושים בשילוב מערכת של תבניות, אמונות ותפיסות, שחלקן טבועות כה עמוק בתודעה שלנו עד שאיננו מודעים אליהן אלא חווים אותם כמובן מאליו, כי הם אלה המסננים את הדברים שאנו רואים או קולטים.

בנוסף, אין באפשרותנו לראות את המציאות כולה אלא רק חלק ממנה. כאשר אנחנו בוחרים במודע או שלא נקודת מבט, היא תפעיל רצון וממנה תתהווה המציאות הנוכחית.

חמשת החושים שלנו קולטים פיסות מידע מהעולם סביבנו ומעבירים אותן למוח, שם עוברת האינפורמציה תהליך של עיבוד היוצר תמונה, שאליה אנו מתייחסים כמציאות. אבל האם החושים מספקים תמיד מידע מהימן על המציאות? האם יכול להיות שיש עוד תמונות, צבעים, קולות, טעמים, ריחות ותחושות סביבנו שלא נקלטו על ידי המוח? האם כל מה שנתפס באמת קיים או להיפך? וכיצד אנחנו יודעים שמה שתפסנו או הבנו משותף גם לאחרים?

משאלות אלה נוכל ללמוד שתפיסת המציאות שלנו מוגבלת. שהמציאות שלנו כמו שאנו חווים אותה סובייקטיבית, ושאין מציאות של אחד זהה למציאות של האחר.

לכן אחת מהנחות היסוד של ה-NLP  היא - המפה אינה השטח. השטח הוא המציאות העובדתית. והמפה - אותה מייצגים החושים, האמונות, התבניות, ניסיון העבר, הידע שרכשנו, והתרבות בה צמחנו – הם כל אותם דברים המרכיבים את עולמנו הפנימי, היוצרים את הפרשנות שלנו, או את הסיפור שאנחנו מספרים על המציאות.

מתוך כך נתקשה פעמים רבות להבחין בין עובדות לבין הפרשנות שלנו אותן, ונחווה את המפה כאילו היא השטח. כשנבחר בהנחה שהמפה אינה השטח, נאפשר לעצמנו לרכוש כלים נוספים איתם נרחיב את המפות האישיות שלנו.

כאשר נלמד, נרכוש כלים נוספים, נקודות מבט חדשות ונרחיב את המפות האישיות, נשנה גם את תפיסת המציאות שלנו. מכאן נוכל לשנות את היחס שלנו לחיים, לאנשים אחרים, למטרות שהצבנו לעצמנו וליכולות שלנו להשיג אותן.   


דמיון ומציאות

אם כך, מהו דמיון, האם הוא שונה מהמציאות, וכיצד ניתן לרתום אותו לטובתנו? 

דמיון הינו תהליך הכרתי המתחולל במוחנו ומאפשר לנו לתרגל את שליטת המוח על תפקודיו השונים, נפשיים או גופניים. כאשר נבחר לחוות תחושות, אירועים, וחוויות שלדעתנו אינם קשורים למציאות הקיימת נשתמש בדמיון ככלי המאפשר זאת.

היכולת לדמיין הינה פעולה יומיומית שאנחנו עושים, לעיתים גם מבלי לתת עליה את הדעת. כל מחשבה על העתיד מקורה בדמיון, כיוון שאנחנו לא באמת יכולים לדעת מה יקרה.

השימוש בדמיון כטכניקה מעצימה מאפשרת לנו להתבונן ולחוות בהשגתן של מטרות, שאיפות, משאלות וחלומות, והיא חלק משמעותי, המניע ומזרז תהליכים חשובים בחיינו.

כאשר אנחנו מסוגלים לדמיין מה נראה, נשמע, נרגיש ונחווה כשנשיג את מה שאנו מבקשים. נאפשר לעצמנו לחוות את האירועים עוד בטרם קרו, ומתוך כך להבין מה מתאים לנו, איך זה מתאים לנו, ומה פחות מתאים ונרצה לשנות ולהתאים יותר לחיינו.

כאשר נבקש להשיג עבור עצמנו משאב או יכולת לה אנו זקוקים כדי להגשים חזון, נוכל לבודד אירוע בו היה לנו את היכולת הספציפית אותה אנחנו מבקשים. נעצים, נחזק, נעשיר בצבעים ובקולות נוספים, מתוך זה נתחבר אל המשאבים הטמונים בנו, נחווה אותם בעוצמה, ומכאן נוכל גם ללמוד כיצד נשתמש בהם אפילו טוב יותר בהשגת מטרה, או בעתידנו.

מכל אלה ניתן להבין שהשימוש בדמיון כחלק פעיל במציאות שלנו, תאפשר לשלב בחיינו את מה שאנו מבקשים באופן אקולוגי והוליסטי. שדמיון הוא חלק טבעי במציאות שאנו יוצרים. וששימוש מתאים ביכולת טבעית זו, תאפשר לנו לברוא את המציאות בדיוק כפי שאנחנו מבקשים אותה בחיינו.  

כמו שאמר ז'ול וורן: "מה שאדם אחד יכול לדמיין – אדם אחר יכול לממש" 
    • אסנת בוקופצר 
      מטפלת ומנחה מוסמכת, מאסטר בדמיון מודרך, 
      NLP, גשטלט, טיפול בטראומה ותרפיית קו הזמן.

      bukofzer@015.net.il
    • 054-4515075
       
לייבסיטי - בניית אתרים